Com podem promoure un ús ètic de les pantalles als nostres joves?

En els darrers dies els mitjans de comunicació ha fet ressò de l’avantprojecte de llei que engloba l’ús de les pantalles en els menors d’edat. L’objectiu d’aquest avantprojecte aprovat el 4 de juny pel Consell de Ministres, és facilitar als pares el bloqueig de certes aplicacions i limitar-ne el temps d’ús.

 

Davant la creixent preocupació dels pares per un ús ètic de les pantalles i dins el marc del dia mundial de les telecomunicacions a les Fires de Maig de Vilafranca, XTA vam convidar a la psicòloga Anna Romeu a què ens donés algunes pautes davant aquesta problemàtica. Sabent que la prohibició de l’ús sense cap context ni argumentació pot ser contraproduent, l’Anna ens va compartir algunes claus per tal que els nostres fills apliquin un ús raonable de les pantalles. Aquestes claus es basen en la informació que oferim als joves i en saber explicar quins són els continguts apropiats, quin no ho són i el perquè és així. Tanmateix, la construcció d’una confiança que vagi tant de pares a fills com de fills a pares, fa que la intimitat dels menors no es vegi tan vulnerada i per tant s’entri en un acord entre els integrants de la família. Això no vol dir que no s’estableixin unes normes clares on els límits tenen un paper primordial, ja que aquests han d’existir i no poden ser una negociació, sinó que és l’adult qui els defineix com a titular de la línia mòbil i responsable del seu cost.

 

Però no podem acabar aquest seguit de consells sense fer una autocrítica cap a nosaltres mateixos. Només cal que observem l’ús que nosaltres mateixos fem de les pantalles per veure que els més joves són un reflex dels hàbits adquirits en el seu entorn més proper. És per això que hem de fer un exercici d’autoavaluació de quins aspectes podem millorar per tal de ser un referent cap als més joves.

Per concloure, cal que estiguem atents, ja que cada vegada són més les mesures de control parental que apliquen els grans sistemes operatius Android i iOS. Aquests sistemes venen de sèrie en els dispositius mòbils, cada cop són eines més útils, oficials i ben preparades per la problemàtica actual. Activar aquestes funcions, és ben senzill. En cas de tenir un dispositiu Android, segueix les instruccions que trobaràs a l’apartat Control Parental de Google Play. Si tracta d’un dispositiu iOS, cal que et dirigeixis a l’apartat Temps d’ús i dins de família, podràs configurar certes restriccions i mesures.

 

XTA et seguirem acompanyant en el teu dia a dia, informant-te i assessorant-te per tal que per tal d’oferir-te el millor servei possible. Continua informant-te de l’actualitat del sector i els nostres serveis a les nostres xarxes socials i a xta.cat.